Jag berättade senast om ett gäng fina minnen jag har från barndomen i Skärgården. Detta tycks ha väckt mångas intresse för frågorna har gått varma i inkorgen. Så pass varma att jag tänkte besvara några kollektivt i dagens inlägg. Många av frågorna har nämligen handlat om samma sak: Våren och sommaren då jag och mina kamrater arbetade med fönsterputs.

I nästa veckas inlägg kommer jag förmodligen att ha lämnat fönsterputsen bakom mig. Fram till dess känns det kul att ännu en gång få blicka tillbaka på denna fantastiska tid.

Varför just fönsterputs?

Det var ju lite av en slump, kan man konstatera. Det var min vän Jakob, vars familj hade stuga bredvid vår, som upptäckte ett behov. Eftersom husen stått blottade mot havet hela vintern och våren fanns stort behov av fönsterputs. När han berättade idén tänkte jag att han mest pratade smörja. Men det visade sig att han hade helt rätt. Han hade satt huvudet på spiken.

Vi gick från hus till hus – och började förstås med våra egna – för att höra efter om det fanns intresse att anlita oss för fönsterputs. Mot betalning, förstås. Det fanns det. Vi fick ett antal hundralappar för varje timme och det var en väldigt bra affär. Särskilt då man bara är tio år gammal.

Ryktet om vår fönsterputs spred sig sedan på ön. Folk ända borta från Bredslätt tog sig över holmen för att höra efter om vi inte kunde cykla bort till dem också. Det var inga problem, gjorde vi klart för dem. Ja, sedan var detta vår sommar. Vi ägnade oss åt fönsterputs i nästan varenda hus runt ön den sommaren. Kassan växte och det gjorde också vår vilja att arbeta. Kanske hade vi stor nytta av det längre fram?

Kör du egen fönsterputs fortfarande eller anlitar du någon annan?

Tanken att anlita professionell fönsterputs har verkligen slagit mig många gånger. Däremot känner jag inte riktigt att jag har den ekonomin just nu. Jag och min sambo genomför tafatta försök till fönsterputs hemma själva. Man kan lugnt konstatera att jag var betydligt bättre på detta när jag och Jakob jobbade med det under Skärsgårdssommaren.

Vad tog ni betalt för fönsterputsen? Funderar själv på att dra igång verksamhet i mitt kvarter.

Trevligt! Det tycker jag att du ska göra. Fönsterputs är roligt, särskilt när det är sommar och i synnerhet då det är bra väder. Sedan, om du är vuxen, får du såklart skatta för arbetet men om du är ett barn – precis som vi var – tycker jag att du ska köra på! Vi fick väl kanske 200 kronor var per hus. Det var en bra summa på den tiden för lite välbehövlig fönsterputs. Det tyckte i alla fall vi.